Leren kijken en van kijken leren

ThiemeMeulenhoff / Rijksmuseum - Leren kijken en van kijken leren

Vertrekpunt

Het Rijksmuseum heeft een prachtige collectie die enorm verteld over het verleden van Nederland. Deze beelden mogen natuurlijk gezien worden en dat begint in de scholen. Wij werden gevraagd een concept te bedenken waarmee we samen met ThiemeMeulenhoff de collectie van het Rijksmuseum de klas in krijgen op een vernieuwende manier.

Daarom bedachten we

Blanco. Een nieuwe manier om te leren kijken en om van kijken te leren. In plaats van beelden bij het verhaal zijn de beelden zelf het verhaal. Sterker nog: je voegt zelf beelden toe zodat je iets maakt waar jouw interesses ook in terug kunnen komen.

Dit was eindelijk een leuke geschiedenisles!

Jesse, 14 jaar

Het begint bij niks

Een leeg scherm zelf vullen

Beelden worden pas echt interessant als je echt goed gaat kijken. Bijzondere details, verwijzingen en dingen die meer betekenen dan je eerst dacht. In Blanco ontdek je dit soort dingen in beelden en ga je ernaar op zoek. Bijvoorbeeld in beelden uit je eigen instagram collectie of ergens anders van het web. Wat jij leuk vindt.

Leg verbanden

Alle verschillen in beeld

In Blanco ga je op zoek naar verbanden en verschillen tussen toen en nu door ze aan te klikken in het beeld. Je tikt er vervolgens bij waarom het bij het thema of bij de gestelde vraag past. Zo zie je ineens was bijvoorbeeld vandaag de dag de manier is om je rijkdom te tonen en hoe dat in de gouden eeuw gebeurde.

Dit resulteerde in

Een spannend experiment

Samen met scholen, content-makers, programmeurs en educatie-specialisten hebben we papieren prototypes getest en uiteindelijk een eerste versie gebouwd. Deze wordt uitvoerig getest met verschillende groepen leerlingen. De eerste reacties waren veelbelovend.

SF zorgde voor

Concept
Prototyping
Interaction design

Ook een spannend idee voor een app of site?

Jeroen Beil

06 24 11 59 19

Misschien ook iets voor jou